Aktuality

Ružomberok má nové partnerské mesto

328681396_2018029815201251_6801846363318224027_n

K šiestim partnerským mestám Ružomberka 16. mája pribudla poľská Wisla v Poľskej republike. Dohodu o partnerskej spolupráci počas májového rokovania mestského zastupiteľstva schválili mestskí poslanci. Dohoda za uzatvára na dobu päť rokov a jej platnosť bude automaticky predlžovaná na ďalších päť rokov, ak ju žiadna zo zmluvných strán nevypovie písomne. Primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň a starosta mesta Wisla v Poľskej republike Tomasz Bujok podpísali 1. júna spoločnú dohodu o partnerskej spolupráci. 

„Dôvodom na uzatvorenie spolupráce je budovanie cezhraničnej spolupráce i vízií ďalšieho rozvoja, ako aj využívanie možností, ktoré ponúka nové programové obdobie Európskej únie. Mestu v súčasnosti absentuje relevantný cezhraničný partner z územia Poľskej republiky. Predmetná skutočnosť výrazne obmedzovala možnosť čerpania finančných prostriedkov prostredníctvom úspešných projektov z programu Interreg V-A Slovensko – Poľsko v programovom období 2014 – 2022,“ vysvetlil primátor mesta Ľubomír Kubáň.

Zmluvné strany budú rozvíjať cezhraničnú spoluprácu a partnerstvo najmä v oblastiach verejnej správy a samosprávy, plánovania a územného hospodárstva, komunálneho hospodárstva, priemyslu, poľnohospodárstva, ochrany prírody, krajiny a životného prostredia, dopravnej infraštruktúry a mobility, cestovného ruchu, turistiky, rekreácie a športu, obchodu a služieb, školstva a mládeže, ochrany zdravia, kultúry, umenia, prírodného a kultúrneho  inovácií a vedy, verejného poriadku a v ďalších oblastiach verejného záujmu.

Wisla sa nachádza v Sliezskom vojvodstve v Cieszyńskom okrese. Žije v ňom 11 235 obyvateľov a je obľúbeným rekreačným strediskom s vybudovanou turistickou i športovou infraštruktúrou. Wislu preslávil Adam Małysz, najvýznamnejší poľský skokan na lyžiach, ktorý trikrát za sebou zvíťazil vo svetovom pohári.

Mesto Ružomberok má v súčasnosti oficiálne vzťahy s patnerskými mestami Hlučín (Česká republika), Gospič (Chorvátska republika), Děčín (Česká republika), Báčsky Petrovec (Srbsko), Kroměříž (Česká republika) a mestskou časťou Praha 6 (Česká republika).

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímka: https://www.facebook.com/miastowisla

Galéria