TLAČOVÁ SPRÁVA MESTA RUŽOMBEROK: DOPRAVE V RUŽOMBERKU SA ČIASTOČNE POMÔŽE, KONEČNÝM RIEŠENÍM BUDE AŽ DOSTAVBA DIAĽNICE

RUŽOMBEROK (7.7.2018) - Po viac ako dva a pol roku posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, zmenenej trasy diaľnice na diaľničnom úseku D1 Hubová-Ivachnová, ktorý prechádza mestom Ružomberok a dolným Liptovom sa v blízkej budúcnosti dočkáme jeho ukončenia a právoplatnosti.

Na základe podpísaného dodatku k zmluve o dielo so zhotoviteľom sa majú konečne začať aj toľko očakávané a viac ako tri roky zastavené práce na tuneli Čebrať. Počas procesu EIA trvalo mesto Ružomberok na pripomienkach, ktoré majú obyvateľov a motoristickej verejnosti do doby dostavby diaľnice aspoň čiastočne uľahčiť život.

Keďže do konca júna nedostala radnica zo strany Národnej diaľničnej spoločnosti žiadne návrhy riešenia situácie, z vlastnej iniciatívy mesto Ružomberok zorganizovalo stretnutie NDS, ako aj Slovenskej správy ciest, ktoré sa uskutočnilo 4. júla.

„Výsledkom je realizácia úpravy križovatky pri Mondi SCP predĺžením odbočovacieho pruhu smerom na Banskú Bystricu a úpravy signálov na semaforoch. Ide však len o kozmetické riešenie, preto sú pre nás nedostatočné a boli sme sklamaní" hovorí primátor Igor Čombor.

Podľa jeho slov preto urýchlene žiadali kompetentných o zvýšenie priepustnosti mesta Ružomberok a zvýšenie bezpečnosti chodcov. „Od NDS očakávame okrem kozmetickej úpravy križovatky hlavných ciest pri Mondi aj včasné dopravné značenie zelenej vlny, potrebnú technologickú výmenu svetelnej signalizácie, aby umožňovala reagovať na premenlivú intenzitu dopravy a zaradenie priechodov pre chodcov do systému zelenej vlny. Tieto opatrenia sa dajú realizovať v krátkom čase."

Okrem toho sa majú vybudovať inteligentné priechody pre chodcov na hlavnej ceste v Ružomberku (I/18), rozšírenie cesty na štvorpruhovú od križovatky Mondi SCP až po Ivachnovú, zrealizovanie plnohodnotnej novo budovanej diaľničnej križovatky Ivachnová tak, aby mohla tranzitná doprava smerom na sever alebo juh v budúcnosti obchádzať mesto Ružomberok, či obec Likavka. „Všetky tieto riešenia sú síce dôležité a pomôžu nám čiastočne zmierniť kolabujúcu dopravu, ale všetci obyvatelia mesta a okolia, ako aj motoristi, čakajú na toľko sľubované finálne riešenie – dostavbu diaľnice. Až potom si všetci vydýchneme," zakončil tému primátor Ružomberka.

Ing. Michal Praženica
Mesto Ružomberok

Súvisiace prílohy:
TS - Doprave v Ruzomberku sa ciastocne ...TS - Doprave v Ruzomberku sa ciastocne pomoze.pdf
PDF dokument, veľkosť 291 kB
Pridané dňa: 07. 07. 2018