TLAČOVÁ SPRÁVA MESTA RUŽOMBEROK: STAVAŤ NA DIAĽNICI BY SA NEZAČALO ANI VTEDY, KEBY NEBOL PODANÝ ROZKLAD

RUŽOMBEROK (2.5.2018) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vo svojom vyjadrení minulý týždeň dokázala celej verejnosti, že sú jej blízke nielen nekompetentnosť, ale aj zavádzanie či klamstvo. Rozmeňme si to na drobné uvedením niekoľkých príkladov.

Výbor mestskej časti (v tomto prípade Hrboltová) nie je žiaden oficiálny orgán ani organizácia mesta Ružomberok. Nemá právnu subjektivitu, aby mohol podať rozklad. Ten je teda aktivitou osoby, ktorá je zhodou okolností aj poslankyňou mesta Ružomberok, čo je však v tomto prípade úplne irelevantné. Ako fyzická osoba – občan – využila svoje právo a podala rozklad (námietky).

„Bolo zmluvnou povinnosťou NDS vydať spomínaný pokyn na mobilizáciu do 31. decembra 2017. Nešlo teda o heroický výkon a láskavosť, ako sa to snaží podať NDS. Samozrejme, ani tento pokyn nevydali načas, museli sme si túto ich povinnosť vynútiť, až bol napokon vydaný koncom januára 2018," hovorí primátor Ružomberka Igor Čombor s dodatkom: „Preto, obviniť mesto zo schizofrénie je na hranici zdravého rozumu."

Ďalej sa radnica pýta, či je už NDS skutočne natoľko rozpadnutá, nefunkčná a bez akéhokoľvek odborného zázemia, keď koná týmto spôsobom?

Už viac ako rok tvrdíme, že NDS môže raziť tunel Čebrať (geologické práce, od januára 2017). Odvtedy má totiž NDS schválený projekt tejto úlohy, ktorý pre spoločnosť Cadeco a združenie Čebrať odsúhlasil banský úrad 24. januára 2017 a Okresný úrad v Žiline 27. januára 2017. „NDS, pre nás nepochopiteľne, geologické práce nezačala, pričom sa vyhovorila na zákaz od poradenskej spoločnosti Jaspers, Európskej komisie či rozpor so smernicami, ktorý ale oficiálne na papieri nikto nevidel. „Len pre ilustráciu, v prípade stavby diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh, začal proces EIA 26. septembra 2016 a výstavba pokračovala počas celého obdobia posudzovania, čo dokazujú fotografie NDS."

„Myslíme si, že na základe našich zistení a skúseností s NDS, že 9. apríla 2018 by sa raziť nezačalo, aj keby nebol podaný žiaden rozklad," tvrdí radnica.

Na záver primátor Čombor dodáva: „Budeme veľmi pozorne sledovať v najbližších dňoch kroky NDS. Domnievame sa totiž, že kým my v Ružomberku stavať chceme čím skôr, NDS ide o pravý opak, zdržovať výstavbu najdlhšie, ako sa len dá."

Ing. Michal Praženica
Mesto Ružomberok

primator Igor Combor pocas tlacovej ...