TLAČOVÁ SPRÁVA OOCR REGION LIPTOV: BEŽECKÉ TRASY NA LIPTOVE

Bežeckému lyžovaniu na Liptove sa blízka na lepšie časy.

Liptáci spoločne pripravili novú mapu bežeckého lyžovania s dvadsiatimi trasami v rôznych lokalitách regiónu. O jednotlivé trasy sa starajú a upravujú ich obce či tunajšie kluby bežeckých lyžiarov. Stav trás je na regionálnej stránke visitliptov.sk aktualizovaný minimálne pred víkendom, ale tiež podľa potreby a stavu tratí.

Liptov je v zime známy a navštevovaný najmä vďaka lyžiarskej aréne v stredisku Jasná, kde si lyžiari môžu užívať kilometre zjazdoviek na severnej aj južnej strane Chopka. Zjazdové trasy lákajú každú zimu státisíce lyžiarov. Liptov však má i lokality, kde sú vhodné podmienky aj pre bežecké lyžovanie. Po predvianočnom a vianočnom oteplení sa podmienky s prírodným snehom zlepšili a sneženie umožnilo obnovenie trás. „Na túto zimnú sezónu sa nám podarilo spracovať novú bezplatnú mapu bežeckých trás na Liptove. Dostupná je v ubytovacích zariadeniach aj v infocentrách po Liptove. Zahŕňa až dvadsať trás po celom regióne. Stačí, keď si bežkári pri dobrých snehových podmienkach, vyberú pre nich vhodnú trasu a odporúčame im tiež, aby si skontrolovali jej stav cez našu stránku na tomto linku: https://www.visitliptov.sk/bezkarske-lyzovanie/aktualne-informacie-bezkovanie-liptov/. Náš región je nádherný a spoznávať ho pri aktívnom oddychu na snehových pláňach s čarokrásnymi výhľadmi sa skutočne oplatí," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Momentálne je prístupných a upravených päť trás. Úpravy prebiehajú aj aktuálne a ich počet môže rásť.

Záujemcovia o pohyb v zasneženej prírode nájdu sedem trás v Západných Tatrách, štyri bežecké trasy ponúka Veľká Fatra, jedna trasa je mestská a až osem trás je dostupných v Nízkych Tatrách. Trasy sú voľne prístupné a starajú sa o ne zväčša bežecké kluby a obce, ktoré majú trasy vo svojom katastri. Na úpravu sú využívané skútre a v tradičných lyžiarskych strediskách používajú k úprave aj snežné pásové vozidlá. V bežeckom sprievodcovi nájdu lyžiari okrem ponuky trás aj dôležité telefónne čísla, ktoré v prípade problémov v horách určite ocenia, ale aj kontakty na požičovne výstroja na bežecké lyžovanie.

„Liptov bol a aj zostane centrom zjazdového lyžovania a to najmä vďaka stredisku Jasná, ktoré právom patrí na svetovú mapu lyžovania. Je to fakt, že bežecké lyžovanie nie je pre náš región ťažiskové, ale jeho obľúbenosť narastá a preto sme aj vytvorili novú mapu bežeckých trás a venujeme sa aj tejto oblasti zimného vyžitia. Najdlhšou z našich bežeckých trás je trasa na severnej strane Liptovského Mikuláša s dĺžkou 10,7 kilometra v lokalite Háj – obec Smrečany – Dolinky – obec Žiar, so stúpaním 168 metrov a klesaním 192 metrov. Stredne zdatní bežkári si môžu pri Ružomberku odskúšať takmer päť kilometrov dlhú trasu. Táto trasa spája, najmä zjazdovými lyžiarmi obľúbenú, Hrabovskú dolinu s ešte stále málo objavenou Čutkovskou dolinou. Najväčšie prevýšenie dosahuje trasa Hrabovo – Vlkolínske lúky. Deťom by mohla vyhovovať nenáročná trasa v lokalite Malinô Brdo, ktorá nemá ani jeden kilometer a minimálne prevýšenie," uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Mapka bežkárskych tratí na Liptove je bezplatne k dispozícii aj v Informačnom centre Ružomberok.

REGION LIPTOV - Oblastná organizácia cestovného ruchu