TLAČOVÁ SPRÁVA OOCR REGION LIPTOV: HISTORICKÝ VLÁČIK AKO NOVÁ LETNÁ ATRAKCIA NA LIPTOVE

Historický vláčik začne svoju letnú prevádzku v Ružomberku už 30. júna a premávať bude až do 2. septembra 2018 každý víkend a sviatok. Vďaka novej atrakcii na Liptove ožije kus histórie, ktorá v minulosti spájala Ružomberok s Korytnicou.

Liptov je od prvého prázdninového víkendu bohatší o mimoriadne zaujímavú atrakciu. Je ňou historický vláčik Korýtko, ktorý premáva z hlavnej stanice v Ružomberku až po niekdajšiu zápalkáreň na ulici Šoltésovej, kde je už druhý rok štart atraktívnej trasy CykloKorytničky. Nová atrakcia bude v prevádzke každý víkend a každý sviatok od 30. júna do 2. septembra 2018. Prvá jazda vlakom bola na nedávnom Korýtkofeste, ktorý bol zároveň oslavou 110. výročia od prvej jazdy vlaku.

„Legendárna a v minulosti veľmi obľúbená železnica ožíva po štyridsiatich rokoch nečinnosti. Bohužiaľ celá trať z Ružomberka sa nám nezachovala. S partnermi sme oživili aspoň trojkilometrový úsek trate, ktorý veríme bude peknou atrakciou pre dovolenkárov a prázdninujúcich. Predstaví im a viac poodhalí aj túto krásnu časť liptovského regiónu," povedal Miroslav Klíma, jeden z aktivistov vďaka, ktorým vláčik opäť ožíva.

Projekt realizuje v spolupráci s mestom Ružomberok a aktivistami Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV, ktorá naň použila prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške až 20 900,- eur.

Jazdy historickým vláčikom nadväzujú na úspešnú CykloKorytničku, ktorá je v prevádzke od roku 2016. Vláčik bude mať pripojený aj nákladný vozeň na bicykle, čím je ideálnym prostriedkom na presun z Ružomberka na začiatok CykloKorytničky. Využiť ho teda môžu aj cyklisti z iných častí Slovenska, ktorí sa vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko dovezú do Ružomberka. Vďaka vláčiku sa dostane do Revúckej doliny viac turistov, ktorí môžu postupne objavovať krásy málo známej Revúckej doliny. Okrem cyklistiky si môžu spraviť aj turistické výlety na atraktívny Brankovský vodopád či do Vlkolínca.

Historickým vláčikom sa prevezú naši návštevníci za výbornú cenu len jedno euro za dospelú osobu, pričom s regionálnou kartičkou zliav Liptov Region Card si znížia cenu až o 50% na symbolických 50 centov," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Prevádzka historického vláčika začína už v sobotu 30. júna 2018.

GRAFIKON:

Jazda historickým vláčikom zo stanice k zápalkárni (štart CykloKorytničky), celú letnú sezónu. Vláčik bude obsahovať vozeň so 48 miestami na sedenie + nákladný vozeň na bicykle. Dĺžka trasy 3 km.

Prevádzka v dňoch:
Jún: 30.
Júl: 1., 5., 6., 7., 8., 14., 15., 21., 22., 28., 29.
August: 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26., 29., 30., 31.
September: 1., 2.

Hlavná stanica