TLAČOVÁ SPRÁVA OOCR REGION LIPTOV: LIPTOV V ČÍSLACH

Zima už na Liptov prišla a o necelý mesiac konečne začína aj lyžiarska sezóna. Aká bude? Pokiaľ budú čísla tak dobré, ako boli počas letných prázdnin, tak majú Liptáci dôvod sa usmievať. Počet prenocovaní sa za hlavné dva letné mesiace zvýšil na 481 103, pričom trend rastu prenocovaní za júl bol až 7,48 percent.

Liptov sa aktuálne sústreďuje najmä na nadchádzajúcu zimu, ale čísla za oba letné mesiace štatistický úrad zverejnil len nedávno. Júl aj august na Liptove boli opäť lepšie ako za rovnaké obdobie pred rokom. „Čo sezóna, to záujem o Liptov rastie. Potvrdzujú to aj štatistické výsledky za uplynulé prázdninové mesiace. Potenciál rastu máme vyšší v mesiaci júl a nám sa podarilo tento cieľ splniť. V júli nám počet návštevníkov narástol medziročne o 8,97 percent, čo je viac ako celoslovenský priemer. Zároveň sme zaznamenali intenzívnejší rast zahraničnej klientely, v auguste to bolo 12,58 percent a v júli dokonca 15,77 percent," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Rast zahraničných klientov bol v mesiaci júl dokonca takmer trojnásobkom celoslovenského rastu, augustové čísla sú dvojnásobkom celoslovenského rastu.

V lete sú hlavnými lákadlami Liptova tunajšie akvaparky, ale aj nádherné podzemné krásy jaskýň, hory, ktoré už teraz pokrýva prvý sneh, tradičné koliby, salaše, cyklistika a iné.

Priemerný počet prenocovaní sa drží stále na hranici troch dní. Počet prenocovaní návštevníkov za mesiace júl a august bol 481 103. Liptáci si polepšili v auguste o 3,54 percent a v júli o 7,48 percent.

„Leto a zima sú pre nás rozhodujúce dve sezóny. Zima je o lyžiaroch a leto je najmä o rodinách s deťmi. Preto sa sústreďujeme v lete najmä na propagáciu pestrej ponuky regiónu a atrakcií pre deti a v zime hrá hlavnú úlohu lyžovačka. Liptov vďaka strediskám Jasná Nízke Tatry a Ružomberok - Malinô Brdo ponúka tú najlepšiu lyžovačku, ale na svoje si prídu aj menej nároční lyžiari v niekoľkých menších strediskách. Vďaka projektu Liptov Region Card dokonca lyžujú so zľavou až do 30 percent," uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Záujem o Liptov rastie. Najbližšia zimná lyžiarska sezóna je za dverami a Liptáci sa nespoliehajú len na priazeň počasia, ale opäť chystajú atraktívny balík služieb, kde hlavnú úlohu zohráva pestrosť ponuky a kvalita služieb.

REGION LIPTOV, oblastná organizácia cestovného ruchu

Zverejnilo Informačné centrum Ružomberok