TLAČOVÁ SPRÁVA OOCR REGION LIPTOV: NA LIPTOVE POKORILI ĎALŠÍ MILIÓN

Liptáci už tri roky po sebe vybrali na dani z ubytovania viac ako milión eur.

Za rok 2017 je výška vybranej dane z ubytovania súhrnne za celý región 1 280 657 eur, čo predstavuje medziročný nárast 12,8 percent. V regióne rastie výber dane už šiesty rok po sebe. Čísla potvrdzujú nielen narastajúci záujem turistov o Liptov, ale aj efektívnejší výber daní a úspechy v boji s čiernym ubytovaním. Najvyšší výber dane dosiahli obce Demänovská Dolina, Liptovský Ján a mesto Liptovský Mikuláš. Za jedenásť mesiacov roku 2017 bol na Liptove počet prenocovaní viac ako jeden a pol milióna, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako štyri percentá.

Spoločné čísla za región sledujú Liptáci od roku 2011 a sú každým rokom lepšie. Historicky prvýkrát sa im podarilo pokoriť milión eur na výbere dane z ubytovania za rok 2015. Rasty pokračovali aj za rok 2016 a tiež za uplynulý rok 2017. „Za efektívnym výberom dane stoja jednotlivé samosprávy. K ešte vyššej efektivite by nám iste pomohli aj účinnejšie zákony, ktoré by umožňovali lepšiu kontrolu ubytovaných hostí, najmä na súkromí či v malých rodinných penziónoch. Najviac daní opäť vybrali v obci Demänovská Dolina – viac ako štyristotisíc, ale skokanom roka sa stala obec Liptovský Ján, ktorej výber narástol o 29,5 percenta. Dokopy za Liptov sme vybrali na daniach za rok 2017 až 1 280 657 eur, čo predstavuje nárast výberu o 12,8 percent oproti minulému roku," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Od roku 2011, kedy spoločne región sleduje výber dane z ubytovania, sa podarilo túto daň kontinuálne zvyšovať. Za šesť rokov je nárast enormný. Predstavuje až 78 percentný prírastok.

Počet prenocovaní za rok 2017 ešte nie je známy, ale od januára do novembra 2017 bolo na Liptove takmer 1 511 000 prenocovaní, čo predstavuje pokračujúci dlhodobý rast s medziročným trendom nárastu viac ako štyri percentá. „Tak, ako všade na Slovensku, aj my na Liptove bojujeme s čiernym ubytovaním. Preto vznikol nástroj, ktorý prispieva k odbúravaniu čiernej ekonomiky aj v našom sektore. Je to Liptov Region Card, ktorá je kartou zliav a zároveň nástrojom vernostného programu v regióne. Na to, aby ubytovateľ mohol poskytovať našu kartu, musí priznávať svojich hostí. Keďže karta ponúka v závislosti od sezóny zhruba 50 až 70 rôznych zliav i zvýhodnení a motivuje tiež k opakovaným návštevám regiónu, tak ju naši hostia žiadajú a využívajú. Aj takto prispievame k tomu, že hostia sú ubytovaní oficiálne a nie, ako sa to rado zneužíva, že ide napríklad o rodinu či známych," zdôraznila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Dokopy desať obcí a miest koordinuje svoje aktivity a pôsobí aj spolu s ďalšími podnikateľmi a prevádzkovateľmi atrakcií v Oblastnej organizácii cestovného ruchu REGION LIPTOV. „Vďaka existencii Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV narastajú prostriedky v našom spoločnom regionálnom rozpočte, ktoré sa späť vracajú vo forme investícií do marketingu, podujatí, produktov cestovného ruchu aj lepšej infraštruktúry a služieb. Zároveň tieto prostriedky dokážeme spoločne oveľa efektívnejšie a adresnejšie využiť. Naviac aj vďaka nárastu vybranej dane očakávame vyššiu dotáciu od štátu na podporu spoločných aktivít cestovného ruchu. V prípade, že prejde podľa plánu schvaľovací proces s ministerstvom, siahneme si na dotáciu vo výške zhruba 960 tisíc eur," doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

„Dovolenkári na Liptove hľadajú krásnu prírodu, pestrú ponuku atrakcií a vhodný pomer medzi kvalitou a cenou služieb. Stále sú rozhodujúcimi národnosťami na Liptove domáci Slováci a po nich sú to najmä českí a poľskí dovolenkári. Netreba však zabúdať na turistov zo vzdialenejších krajín, ktorí objavujú Európu a Slovensko. Príkladom sú napríklad Izraelčania, ktorí sú fascinovaní našou zeleňou. Náš Liptov je pre nich nielen veľmi atraktívnou destináciou z pohľadu prírodných daností a cien, ale aj bezpečnou krajinou, čo v tomto období zohráva tiež nemalú úlohu. Momentálne tiež cítime nárast individuálnych klientov z Veľkej Británie, ktorí si pobyty objednávajú najmä cez booking.com," uzavrel majiteľ ubytovacích kapacít v Demänovskej doline a CK Liptour Bohuš Palovič.

Obecné kasy sa potešili a vďaka spolupráci miest a obcí s podnikateľmi bude zase viac prostriedkov na lepšie služby, propagáciu regiónu či zlepšovanie atrakcií regiónu.

REGION LIPTOV, oblastná organizácia cestovného ruchu

Zverejnilo Informačné centrum Ružomberok

Súvisiace prílohy:
TS 13.02.2018_Na Liptove pokorili dalsi ...TS 13.02.2018_Na Liptove pokorili dalsi milion.pdf
PDF dokument, veľkosť 330 kB
Pridané dňa: 13. 02. 2018
TS 13.02.2018_Na Liptove pokorili dalsi ...TS 13.02.2018_Na Liptove pokorili dalsi milion.docx
PDF dokument, veľkosť 360 kB
DOC dokument, veľkosť 399 kB