TLAČOVÁ SPRÁVA OOCR REGION LIPTOV: ŠKOLENIE KVALITY NA LIPTOVE

Na Liptove realizovali školenia pre pracovníkov v službách. Tento týždeň ukončili sériu školení pre čašníkov a tiež stredný manažment v prevádzkach cestovného ruchu. Školenia nadväzujú na úspešný projekt kontroly kvality služieb na Liptove pod názvom Liptovská hviezda a realizovala ich špecializovaná firma.

Na Liptove v roku 2013 vznikol inovatívny projekt kontroly kvality Liptovská hviezda. Liptáci v rámci projektu realizovali neohlásené návštevy zariadení, kde kontrolovali kvalitu a vyhodnocovali skóre jednotlivých prevádzok, či už to boli reštaurácie, alebo ubytovacie zariadenia. Projekt Liptovská hviezda naznačil, že to čo prevádzky najviac potrebujú sú kvalitní čašníci, ale aj schopný stredný manažment. „Alfou – omegou úspechu v službách sú nielen atraktívne a kvalitné atrakcie a prevádzky, ale najmä školený personál. Cestovný ruch je o ľuďoch a pre ľudí, preto sme sa rozhodli v tomto roku radšej ľudí školiť ako realizovať ďalšie kontroly kvality. Z kontrol totiž dlhodobo vyplývalo že to, na čom treba najviac pracovať, je ľudský faktor," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Ponuku zapojiť sa do školení svojich zamestnancov využilo niekoľko hotelov a reštaurácií v regióne, ale napríklad aj učitelia z tunajšej hotelovej akadémie. Realizované boli dve školenia pre čašníkov aj dve školenia pre stredný manažment, pričom išlo o hotelových prevádzkarov a F&B manažérov prevádzok cestovného ruchu. Súhrnne Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV dala vyškoliť 38 pracovníkov, pričom plnú výšku nákladov za školenia financovala centrála cestovného ruchu a pre účastníkov boli školenia úplne bezplatné.

„Návštevník Liptova očakáva profesionálne služby, tento fakt si uvedomujeme a preto investujeme do kvality našich ľudí. Dlhodobo tiež pociťuje nedostatok personálu v službách. Záujem mladých ľudí o prácu čašníka či kuchára klesá. Je to veľká škoda, lebo možnosti sú pre šikovných ľudí v regióne obrovské. Aj v budúcom roku plánujeme v školeniach pokračovať, nakoľko ohlas na vzdelávacie aktivity bol výborný. Účastníci oceňovali najmä modelové situácie a praktickosť školení," doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Pre účastníkov školení bolo pozitívne aj to, že sa stretli na jednej pôde ľudia z rovnakej branže, ale z rôznych zariadení a vymenili si skúsenosti. Oceňovali, že sa naučili ako sa správať k hosťovi, venovať mu pozornosť a byť k nemu milí. Získali tiež nové poznatky v obsluhe a zvyšovaní kvality. Naučili sa pozerať na veci z lepšej stránky a vzdelali sa aj v tom ako počúvať druhých, vžívať sa do ich situácie. Vo finále mnohí pochopili, že ich práca je síce náročná, ale má zmysel, lebo je za ňou spokojný klient, ktorý sa na Liptov vráti a pozitívny chýr posunie aj svojim známym či blízkym.

Liptov ako aj všetkých novovyškolených pracovníkov cestovného ruchu už v decembri čaká štart zimnej sezóny. Účastníci školení spokojnosť netajili a čoskoro sa uvidí ako novozískané skúsenosti pretavia aj do spokojnosti návštevníkov regiónu.

REGION LIPTOV, oblastná organizácia cestovného ruchu

Zverejnilo Informačné centrum Ružomberok