TLAČOVÁ SPRÁVA OOCR REGION LIPTOV: VLKOLÍNEC JE UŽ 25 ROKOV V UNESCO

Je to už 25 rokov od zápisu dedinky Vlkolínec do svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Aj preto vznikla putovná výstava, ktorej takmer ročná púť končí v Liptovskom Mikuláši poslednou výstavou počas mesiaca november. Na dvanástich mobilných paneloch sa verejnosť dozvie o histórii, súčasnosti Vlkolínca, o jeho architektúre a o obnove objektov.

Unikátne miesto s jedinečnou atmosférou. Vlkolínec je dedinka schovaná v malebných horách Liptova. Aj keď pripomína časy dávno minulé, tak v nej stále pulzuje život. Vlkolínec oslavuje tento rok významné výročie. Už štvrťstoročie sa nachádza na mape UNESCO. Pri tejto príležitosti vznikla putovná výstava VLKOLÍNEC VČERA A DNES. V Liptovskom Mikuláši bude od 5. do 29. novembra 2018 jej predposledná inštalácia a to v priestoroch obchodného centra STOP SHOP. „Obyvatelia Vlkolínca mali byť v 50. rokoch minulého storočia presťahovaní na okraj Ružomberka. Tým by zanikol ráz živej osady, ktorý dáva Vlkolíncu punc jedinečnosti. Našťastie sa to nestalo a možno aj vďaka tomu dnes Vlkolínec oslavuje štvrťstoročie v UNESCO. Toto významné výročie je dôvodom na poohliadnutie sa za minulosťou, ale aj pripomenutie si míľnikov a udalostí, ktoré živý organizmus formovali. Práve tieto dôvody nás viedli k príprave výstavy, ktorá zohľadňuje mnohé aspekty života a diania v krásnom a jedinečnom Vlkolínci," povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice. Na dvanástich mobilných paneloch návštevníkov zaujme história, súčasnosť Vlkolínca, jeho architektúra a obnova objektov. Nechýbajú panely na tému príroda, škola, kostol, ovčiarstvo, poľnohospodárstvo či Slovenské národné povstanie.

Mesto Ružomberok spolu s ďalšími organizačnými partnermi chceli, aby výstavu mohlo vidieť čo najviac návštevníkov a preto zvolili formu putovnej výstavy. Informačné panely o osade vďaka tomu videli záujemcovia na kolonáde Bardejovských kúpeľov v marci, následne v apríli v Levoči, v máji v Banskej Štiavnici, v júni v Žiline, v júli v Ružomberku, od augusta do septembra v Poprade a už čoskoro výstava poteší záujemcov v L. Mikuláši. Posledným miestom putovnej výstavy bude v decembri Bratislava.

„Vlkolínec je jedinečný tým, že žije. Stále má svoje dve desiatky stálych obyvateľov, ktorých počty cez víkendy znásobia chalupári. Má preto jedinečné miesto v komplexnej ponuke atrakcií nášho regiónu. Každý rok ho navštevujú desaťtisíce klientov a niektorí sú pre našinca z tých exotickejších krajín. Napríklad z Japonska, Kanady či Austrálie," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Vlkolínec bol do Zoznamu UNESCO zapísaný v kolumbijskej Cartagene medzi prvými lokalitami zo Slovenska. Je súčasťou pestrého okolia Ružomberka a leží v prírodnom amfiteátri na južnom úpätí veľkofatranského vrchu Sidorovo. Pôvodný názov je odvodený od častého výskytu vlkov v zalesnenom horskom priestore, kde neskôr vznikla osada.

REGION LIPTOV - Oblastná organizácia cestovného ruchu