TLAČOVÁ SPRÁVA OZ ROSART: DIVADELNÉ A LAMPIÓNOVÉ NOVINKY

Jeseň je už tradične štartom novej divadelnej sezóny a nie je tomu inak ani v prípade Ružomberského divadla RosaThea, ktoré svoje aktivity rozvíja pod hlavičkou Občianskeho združenia RosArt. Po pestrom kultúrno-umeleckom lete čaká členov divadla a združenia bohatý program.

Svoju už 19. reprízu divadelného predstavenia PUSH UP 1-3 uviedlo Divadlo RosaThea na doskách partnerského mesta Kroměříž  19. októbra. Čakala na nich plne vypredaná sála, ktorá bola ich pravou skúsenosťou s publikom za hranicami Slovenska. Potom, vo volebnú sobotu, 4. novembra o 19.00, prídu do ružomberskej synagógy priatelia z Divadelného spolku Kroměříž s divadelným hororom Veronikina izba.

V dňoch 19.-21. októbra sa konal v českom Valašskom Meziříčí už 53. Medzinárodný festival poézie, na ktorom nechýbalo ani zastúpenie z ružomberského divadla. Herečka, poetka a v tejto sezóne už aj  recitátorka Ivet Kloptová sa po úspešných vystúpeniach na krajskej a celoslovenskej súťaži Hviezdoslavov Kubín, kde obsadila 1. miesto v kategórii dospelých, prebojovala aj na medzinárodnú súťaž. Predstavila sa s prednesom textu mladej slovenskej prozaičky Soni Uríkovej - S prvou hviezdou a kolážou básní od Márie Ferenčuhovej Predpoveď na zajtra a Zápaly zo zbierky Imunita. Za svoj výkon získala cenu primátora mesta.

Aj november bude pre ružomberskú umeleckú scénu aktívny. Okrem derniéry v piatok 17. novembra o 19.00 v Klube PANOPTIKUM doposiaľ najúspešnejšieho a najviac reprízovaného predstavenia PUSH UP 1-3, kedy na javisko vystúpia posledný krát jej hlavný protagonisti Jana Jellušová, Ivet Kloptová, Alžbeta Jacková, Juraj Matula, Jozef Mišák, Rastislav Málik, Tatiana Ševčíková a Martin Maga pod réžijným vedením Marianny Stančokovej, sa bude tento mesiac niesť v znamení lampiónov.

„Keďže niet nad originál, pre všetky šikovné ruky, malých aj veľkých, sme v spolupráci s Galériou Ľ Fullu a Zuzanou Hruškovou známou z projektu Fotobežka, pripravili tvorivú dielňu Famíliart dielnička "Fullampión". Vlastný lampión nielen na Fullove motívy si môžu rodiny s deťmi vyrobiť v stredu 8. novembra od 15.30 priamo v galérii. Tak je možné získať viac - zážitok, novú zručnosť a príjemne strávený čas s rodinou a priateľmi a pripraviť sa na piatkový Lampiónový sprievod sv. Martina, ktorý zaplní vďaka podpore Mesta Ružomberok ulice už po siedmy krát.
Tento rok však s trochu pozmenenou dramaturgiou. Zraz lampiónových nadšencov bude 10. novembra o 16.30 na Námestí A. Hlinku, pri radnici. Úvod bude už tradične patriť detskému divadielku v réžii Divadla RosaThea a potom sa sprievod pohne do ulíc. Vyvrcholením sprievodu, ktorý pôjde z námestia Malým závozom, po ulici Podhora a Mostová, Veľkým závozom späť ku radnici, bude vypustenie lampiónov šťastia. A veríme, že pocit šťastia naplní aspoň na chvíľu každého z nás, keď si budeme spoločne a každý sám za seba niečo priať. Snívať. Pretože sny sa naozaj plnia!" hovorí režisérka divadla a manažérka OZ RosArt Marianna Stančoková. Podujatie financuje Mesto Ružomberok a organizačne zabezpečujú Občianske združenie RosArt, Materské centrum Nevedko, Galéria Ľ. Fullu a ďalší partneri.

Keďže sv. Martin bol dobrodinec a svoju pomoc venoval predovšetkým ľuďom v núdzi je dobrým zvykom, že súčasťou Lampiónového sprievodu je aj benefičná aktivita. „Tento rok to bude zbierka kojeneckého oblečenia, detskej obuvi, posteľného prádla, uterákov, hygienických potrieb a čistiacich prostriedkov pre rodiny v núdzi z osady vo Važci. Ľudia tu žijú v naozaj ťažkých socialno-ekonomických pomeroch a touto situáciou trpia zvlášť deti. Preto je aj zbierka nasmerovaná práve na ne. V mesiaci november má do tejto komunity pribudnúť niekoľko novorodencov a tak je potreba oblečenia pre najmenších naozaj akútna. Ale pretože viac je dať, veríme, že nezostaneme ľahostajní a prekonáme aj vlastné predsudky. Za všetko vopred ďakujeme." uvádza predsedníčka Materského centra Nevedko, ktoré zbierku organizuje, Andrea Dobošová.

„Popri všetkých našich aktivitách Divadlo RosaThea začína pracovať na novej inscenácii. Neprezradíme viac, ale už teraz môžeme pozvať všetkých našich priaznivcov na premiéru v sobotu 30. decembra. Bude to netradičné, v netradičnom priestore, netradičnou formou, na netradičné témy. Ale opäť so zámerom pohnúť mysle i srdcia." doplnila Marianna Stančoková.

OZ RosArt