Podujatia

VLKOLÍNEC V LETE 2025: MEDOVNIKÁRSTVO, KORÁLKOVANIE, VČELÁRSTVO A KVÁSKOVANIE

Vlkolinec v lete 2025 víkend 2

Kultúrny dom A. Hlinku vás pozýva na prezentáciu ľudových remesiel.

Miesto konania: Školský dvor vo Vlkolínci (za Galériou)

Tešiť sa môžete na ukážky medovnikárstva, korálkovania, včelárstva a kváskovania.

SLADKÉ REMESLO S VÔŇOU KORENÍN: MEDOVNIKÁRSTVO PANI CINGELOVEJ VO VLKOLÍNCI

Letné víkendy vo Vlkolínci sú oslavou tradičných remesiel – a tento víkend bude obzvlášť voňavý. Privítame pani Cingelovú, remeselníčku, ktorá sa venuje výrobe a zdobeniu medovníkov.

Medovníky patria medzi najstaršie sladkosti v dejinách ľudskej civilizácie. Kedysi to boli jednoduché medové koláčiky, ktoré postupne nadobúdali rozličné formy a začali sa ozdobovať orechmi, obrázkami či dokonca malými zrkadielkami. Ich pravý rozkvet prišiel, keď sa začali zdobiť jemnou bielou glazúrou – tzv. kornútkovou technikou.

Pani Cingelová patrí medzi tých, ktorí túto krásnu tradíciu nielen zachovávajú, ale aj rozvíjajú. Jej medovníky sú známe nielen svojou krásou, ale aj nezameniteľnou chuťou a vôňou, ktorú im dodávajú čerstvo zomleté koreniny s liečivými účinkami. Každý kus je vyrábaný z prírodných surovín, bez prídavných farbív a konzervantov.

Medovníky už dávno nie sú len sladkým pečivom – sú nositeľmi odkazu. Vyjadrujú lásku, poďakovanie, prianie zdravia, ba dokonca aj osobnú spomienku. Môžu niesť ornament, čipkový vzor, meno, logo či originálny text. Často sa darúvajú na svadby, krsty, promócie či ako drobný darček z lásky.

Pani Cingelová používa ornamentové vzory a čipkované motívy, ktoré pripomínajú filetovú čipku – jej práca je jemná, precízna a oku lahodiaca.

Počas víkendu vo Vlkolínci sa budete môcť pozrieť, ako medovníky vznikajú – od cesta, cez tvarovanie, až po zdobenie. Možno si ich aj vlastnoručne vyskúšate vyzdobiť. Či už vás zaujíma remeslo, tradícia, alebo jednoducho hľadáte krásny a chutný suvenír – medovníčky pani Cingelovej vás určite očaria.

KORÁLKOVANIE VO VLKOLÍNCI: KEĎ SA Z NITÍ A KORÁLOK RODÍ KRÁSA

Víkend vo Vlkolínci bude patriť remeslu, ktoré je také jemné, ako je silné – korálkovaniu. Svoju zručnosť a umelecké cítenie nám predvedie pani Šunderlíková, ktorá sa tejto technike venuje s láskou a úctou k tradíciám.

Korálky boli súčasťou ľudovej kultúry stáročia. Používali sa nielen na výrobu šperkov, ale aj ako súčasť krojov, výšiviek a dokonca ako ochranné amulety. V niektorých oblastiach Slovenska boli korálkové náhrdelníky znakmi spoločenského postavenia, v iných slúžili ako výbava nevesty či dar pri významných príležitostiach.

Korálkovanie nepredstavujme ako typicky liptovské, ale skôr ako slovenské ľudové umenie, ktoré sa uplatňovalo rôznymi formami v rozličných regiónoch.

Tradičné slovenské korálkovanie sa často viaže na zdobenie odevov – najmä okolo výstrihov, rukávov a čepcov. Z drobných korálok sa vytvárali zložité vzory, často geometrické alebo kvetinové, ktoré dotvárali charakter sviatočného kroja.

Pani Šunderlíková vás prevedie svetom, kde každý steh a každá korálka má svoj význam. Predvedie rôzne techniky navliekania, šitia aj vyšívania korálok – a ukáže, ako sa z drobných prvkov tvorí celok, ktorý dýcha históriou.

Návštevníci si budú môcť pozrieť aj originálne kúsky krojov, zdobené touto technikou – ukážky výnimočnej remeselnej zručnosti a estetiky, ktorá pretrvala stáročia.

Korálkovanie si vyžaduje trpezlivosť, precíznosť a oko pre detail. Dnes sa opäť vracia do povedomia – nielen vďaka tradičným šperkom, ale aj ako forma umeleckého výrazu, ktorý spája minulosť s moderným dizajnom.

VČELÁRSTVO VO VLKOLÍNCI: KEĎ ČLOVEK NAČÚVA PRÍRODE

Tento víkend v rámci Letných remeselných víkendov vo Vlkolínci zažijete živé včelárstvo. Svoje remeslo i vášeň príde predviesť Marcel Mihok, včelár, ktorý vám s pokorou porozpráva o svete, v ktorom vládnu včely – múdre, usilovné a dokonale organizované bytosti.

Včelárstvo je nielen o mede, ale predovšetkým o porozumení prírode. Včely opeľujú väčšinu rastlín, ktoré potrebujeme pre život – bez nich by zmizla úroda, kvety aj mnoho druhov ovocia a zeleniny.

Na Slovensku má včelárstvo dlhú históriu – včely sa chovali v „brtiach“ (dutých stromoch) ešte dávno predtým, než vznikli prvé úle. Na Liptove bývalo bežné, že každá usadlosť mala svoj vlastný úľ, postavený z dreva a často krásne vyzdobený.

Pán Mihok je včelár telom aj dušou. S láskou a úctou sa stará o svoje včely, rozpráva o ich zvykoch, živote v úli a o tom, ako sa človek stáva súčasťou ich sveta. Na podujatí vo Vlkolínci vám ukáže tradičné pomôcky, voskové výrobky aj rôzne druhy medu. Dokonca uvidíte aj sklený úľ so živými včielkami.

Dozviete sa:
– ako vyzerá rok včelára,
– ako sa získava med a vosk,
– čo je to propolis a aké má účinky,
– ako včely komunikujú a bránia svoj úľ,
– prečo včelár potrebuje pokoj a trpezlivosť.

Počas víkendu si budete môcť obzrieť tradičný včelín, voskové sviečky a možno aj ochutnať med priamo od včelára. Získate cenné rady, ak by ste sa chceli včelám venovať, alebo aspoň pochopíte, prečo je ochrana včiel taká dôležitá pre budúcnosť našej planéty.

Včelárstvo nie je len remeslo. Je to spôsob života, ktorý nás učí pokore, rytmu prírody a spolužitiu s tými najmenšími, čo má veľký význam.

KVÁSKOVANIE VO VLKOLÍNCI: CHLIEB, KTORÝ SPÁJA MINULOSŤ S PRÍTOMNOSŤOU

Chlieb patrí medzi tie najzákladnejšie, ale zároveň najposvätnejšie pokrmy v našej kultúre. Tento víkend vo Vlkolínci sa počas Letných remeselných víkendov budeme venovať jeho najprirodzenejšej podobe – kváskovému pečeniu.

Kváskovanie nie je len spôsob pečenia – je to proces, ktorý učí trpezlivosti, pozornosti a vnímavosti. Kvások je živý organizmus – zmes múky, vody a baktérií, ktoré spolupracujú a premieňajú suroviny na výživný a chutný chlieb.

Kedysi býval kvások pokladom v každej domácnosti. Udržiaval sa v hlinených nádobách, starostlivo prikrmoval a bol súčasťou každotýždenného rituálu. Pieklo sa vo veľkých peciach, kde sa vôňa chleba miešala s príbehom každej gazdinej.

Dnes sa kváskovaniu opäť venuje čoraz viac ľudí – nielen pre jeho zdravotné výhody, ale aj pre spomalenie, návrat k poctivej práci a chuť, ktorá má dušu. Kváskový chlieb vydrží dlhšie, nezaťažuje trávenie a každý bochník je originál.

Vo Vlkolínci vám počas víkendu predstavíme:
– ako vyzerá kvások a ako sa oň starať,
– ako sa miesi a tvaruje cesto,
– aké múky sú vhodné,
– a ako prebieha samotné pečenie – s dôrazom na tradičný vidiecky spôsob.

Dozviete sa aj zaujímavosti o tom, čo znamenali rôzne zárezy na chlebe, prečo sa chlieb pred nakrojením požehnával a ako sa ním kedysi vítali hostia.

Naša remeselníčka Petra Mihoková vám predvedie proces od kvásku po upečený chlieb – a možno si budete môcť niečo ochutnať alebo odniesť aj kúsok kvásku domov. V takom prípade si nezabudnite uzatvárateľnú nádobku.

Kváskovanie nie je len pečenie – je to spomienka na ruky našich starých a prastarých mám.

VLKOLÍNEC V LETE 2025 — LETO PLNÉ TRADÍCIÍ, VÔNÍ A ZÁŽITKOV
Zažite autentické slovenské leto vo Vlkolínci.

Od júla do septembra vás pozývame na sériu podujatí Vlkolínec v lete 2025, kde sa remeslá, folklór a príroda stretávajú v jedinečnej harmónii. Každý víkend bude venovaný tradičným zručnostiam, poľnohospodárstvu a kultúre, ktorú si môžete nielen pozrieť, ale aj vyskúšať na vlastnej koži.

Presný rozpis jednotlivých podujatí na celé leto nájdete TU.

Viac informácií: 0905 842 696, e-mail: weidlichova@kdah.sk

Máte záujem dostávať pozvánky na podujatia v Ružomberku a okolí? Ak áno, tak nám napíšte na: info@ruzomberok.eu

Zverejnilo Informačné centrum Ružomberok

Informácie

Školský dvor vo Vlkolínci (za Galériou)

Galéria