Aktuality

Cena tepla bude zachovaná napriek slabej zime a nižšiemu predaju tepla

pexels-photo-12644994

Končiaca sa vykurovacia sezóna bola charakteristická najnižším predajom tepla za obdobie existencie spoločnosti CZT Ružomberok, s.r.o. (CZT),  ktorá zásobuje mesto Ružomberok teplom. Pre obyvateľov to znamená šetrenie nákladov na vykurovanie, avšak pre CZT to má za následok znížené príjmy z predaja tepla. Napriek tomu sa vďaka rokovaniam mesta Ružomberok a Mondi SCP podarila vyjednať zľava z ceny tepla pre prvý polrok 2024.

Z dlhodobého hľadiska spotreba tepla v meste Ružomberok postupne klesá. Posledný rok 2023 a najmä končiaca vykurovacia sezóna boli navyše výnimočne teplé, čo znamenalo, že CZT v roku 2023 predalo o 10 % menej tepla v porovnaní s dlhodobým 10-ročným priemerom.

„Ak porovnáme zimu v roku 2024 so zimou spred 20 rokov tak zistíme, že priemerná teplota v januári v roku 2004 bola -3,42 °C a tohtoročný január bol na úrovni -0,74 °C. Kým vo februári v roku 2004 bola priemerná teplota okolo 0 °C a zaznamenali sme 18 dní s priemernými dennými mínusovými teplotami, vo februári tohto roku sme nezaregistrovali ani jeden deň, kedy priemerná denná teplota klesla pod 0 °C. Tieto skutočnosti majú dopady na ekonomiku spoločnosti a CZT sa musí s nimi vysporiadať,“ vysvetlil výkonný riaditeľ CZT Michal Lazár.

Úverová zaťaženosť spoločnosti CZT pritom stále presahuje 3 milióny eur a fixné prevádzkové náklady môže len ťažko ovplyvniť. To kladie na vedenie CZT neľahkú úlohu udržať atraktívnu cenu tepla pre obyvateľov. Navyše, mestská spoločnosť zásobuje aj väčšinu mestských zariadení a škôl, ktorých náklady na kúrenie znáša mestský rozpočet.

Podľa Lazára je viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú klesajúci predaj tepla. Či už sú to teplejšie zimy, vyšší podiel zateplených budov alebo hospodárnejšie správanie sa zákazníkov. „Je potrebné vyzdvihnúť, že celkovo za posledných 10 rokov nedošlo k odpájaniu od CZT ale naopak sa zvýšil počet vykurovaných bytov o 2 % čo je nárast o 160 bytov,“ povedal M. Lazár.

Nárast ceny plynu, vojna na Ukrajine a nárast inflácie ovplyvnili ceny vstupných komodít potrebných pre výrobu energií. Ani CTZ sa tak nevyhlo nárastu ceny tepla pre obyvateľov z dlhodobo udržiavanej úrovne do roku  2020 vo výške 25,32 eur/GJ na štátom regulovanú úroveň pre obyvateľov vo výške 36,50 eur/GJ.

„Inflácia len v roku 2023 presiahla hodnotu 10 %. Z tohto pohľadu je potrebné pozitívne hodnotiť, že sa mesto Ružomberok, dohodlo so spoločnosťou Mondi SCP, ktorá teplo vyrába, na dotovanej cene tepla. Výsledok je dojednaná zľava z ceny tepla pre prvý polrok 2024. Cena tepla tak bude z úrovne schválenej Úradom pre reguláciu sieťových odvetví po prepočítaní na gigajoule o 7 eur lacnejšia. Ide o jeden z benefitov spolupráce medzi Mondi SCP a mestom. Dobrou správou pre obyvateľov je, že nákup tepla tak CZT udrží na cenovo atraktívnej hodnote 22 eur za GJ, teda rovnakej ako bola v roku 2023,“ podotkol primátor mesta Ľubomír Kubáň, ktorý je zároveň konateľom CZT.

Vplyv zľavy od Mondi SCP sa výrazne prejaví u nebytových subjektov, kde CZT fakturuje po zľave  cenu tepla 41,47 eur/GJ (s DPH). Bez zľavy od Mondi SCP by nebytové subjekty platili cenu presahujúcu 48 eur/GJ (s DPH). Vplyv zľavy od Mondi SCP tak predstavuje ušetrenú ročnú sumu pre nebytové subjekty v celkovej výške  približne 480-tisíc eur s DPH.  CZT si tak udrží pozíciu atraktívnejšieho distribútora tepla v porovnaní s obdobnými spoločnosťami v širšom okolitom regióne Oravy, Liptova, Žiliny a Banskej Bystrice. Okolití obdobní distribútori tepla majú totiž Úradom pre reguláciu sieťových odvetví schválené cenové výmery, ktoré sa pohybujú od najnižšieho Námestova 35,16 eur bez DPH/GJ až po najdrahší Liptovský Hrádok 90,60 eur bez DPH/GJ (Poznámka: ide o maximálne ceny schválené ÚRSO).

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímka: ilustračná, pexels.com

Galéria