Aktuality

Ministerstvo sa stretlo s partnermi miestnej samosprávy území udržateľného mestského rozvoja  

20240419_091350

Stretnutie s názvom Spoločne tvoríme lepšie regióny sa za účasti partnerov miestnej samosprávy území udržateľného mestského rozvoja (ÚMR) konalo pod záštitou ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Richarda Rašiho v piatok 19. apríla v Častej Papierničke. ÚMR Ružomberok-Liptovský Mikuláš sa stretnutí zastupoval Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok a dvaja zástupcovia sekretariátu kooperačnej rady ÚMR Ružomberok-Liptovský Mikuláš. Rokovania sa zúčastnilo aj šesť generálnych riaditeľov sekcií, štátny tajomník MIRRI SR a zástupcovia jadrových miest území udržateľného mestského rozvoja.

Ministerstvo v úvode predstavilo novú organizačnú štruktúru MIRRI s členením na šesť sekcií. Sekcia Programu Slovensku 2021-2027 sa rozdelila na dve sekcie, a to sekciu riadenia a sekciu programovania. Schválená bola nová Rada vlády pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ, ktorá je tvorená 39 zástupcami verejnej správy a socio-ekonomickými partnermi. Ambíciou je posilniť dialóg s regiónmi a to aj prostredníctvom pracovných stretnutí v regiónoch.

Predstavené boli aj kľúčové návrhy zmien v zákone o verejnom obstarávaní, ktoré sa dotýkajú aj nového nastavenia limitov vo verejnom obstarávaní. V príprave je nový zákon o prioritných okresoch, ktorý nastavuje nové pravidlá pri výbere okresov, ktoré boli doteraz známe ako najmenej rozvinuté regióny. Účinnosť zákona by mala byť od roku 2025. O zaradení medzi prioritné okresy bude rozhodovať tzv. kompozitný ukazovateľ, ktorý bude tvorený socio-ekonomickými ukazovateľmi, demografickými ukazovateľmi a stavom infraštruktúry.

„Ďalšia časť programu sa dotýkala problematiky implementácie integrovaných územných investícií, pričom pozornosť bola venovaná intenzite predkladania a schvaľovania projektových zámerov. Otvorená bola možnosť diskusie o flexibilite presunov alokácií medzi jednotlivými opatreniami pri dodržaní tematickej koncentrácie stanovenej v Programe Slovensko 2021-2027,“ informoval primátor mesta Ľubomír Kubáň.

Stretnutie s partnermi miestnej samosprávy území udržateľného mestského rozvoja sa venovalo aj momentálnemu stavu strednodobého preskúmania Programu Slovensku, pričom proces preskúmania bude začatý na najbližšom monitorovacom výbore Programu Slovensku 23 apríla. Je ambícia, aby tento proces sa ukončil začiatkom roku 2025, čo by umožnilo diskusiu o viacerých nastavenia Programu Slovensku.

„Predstavený bol návrh nového harmonogramu výziev v roku 2025, ktorý by mal byť záväznejší a prehľadnejší oproti predchádzajúcemu obdobiu. Jeho zverejnenie je plánované do konca apríla 2024,“ doplnil Ľubomír Kubáň.

V poslednej časti boli predstavené návrhy úpravy Metodického usmernenia č. 8, ktoré spresňuje postupy v procese prípravy a schvaľovania projektových zámerov, ako aj následného konania o žiadostiach o nenávratný finančný príspevok prostredníctvom integrovaných územných investícií. Zmeny sa dotýkajú termínov predkladania projektových zámerov a spôsobu ich hodnotenia (povinné stanovenie poradia schválených projektových zámerov kooperačnou radou).

V bode rôzne zaznelo upozornenie na uplatňovanie flexibilnej častí príspevku z EÚ vo výške približne 17%, ktoré budú uvoľnené pre kontrahovanie až po schválení strednodobého preskúmania Programu Slovensko.

(jp), Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria