Aktuality

Na Nábreží M. R. Štefánika v Ružomberku vyrástol prvý zelený ostrov

IMG_3430

Prvý zelený ostrov na Nábreží M. R. Štefánika je od stredy 27. marca súčasťou mesta Ružomberok. Nový mestský koncept spojil pri realizácii samosprávu, organizátorov podujatia Behaj lesmi z Asociácie športu pre radosť, o.z. a sponzora – sieť lekárni Dr. Max. Na ostrovčeku, ktorý oddeľuje hlavný cestný ťah Ružomberkom, bolo v minulých dňoch vysadených 18 kusov Javorov poľných (Acer Campestre „Elsrijk“). V ďalšej etape realizácie na ostrovčeku pribudne kvetinová lúka a mechanicky vysádzané jarné cibuľoviny. Realizácia projektu, ktorý navrhol architekt a mestský poslanec Mgr. Art. Róbert Dúbravec spolu s krajinnou architektkou Ing. Luciou Gáborovou, stála 13-tisíc eur. Kompletne ju zafinancovala spoločnosť Dr. Max.   

„Jednou z našich priorít je revitalizácia existujúcich a tvorba nových, kvalitných verejných priestranstiev v Ružomberku, ktorých súčasťou budú aj zelene ostrovy. V podobných aktivitách na podporu budovania zelenej infraštruktúry chceme pokračovať. Okrem mestskej kasy budeme financie na realizáciu získavať aj u externých partnerov. Podobne, ako to bolo aj v tomto prípade. Ďakujem všetkým, ktorí sa na príprave projektu podieľali,“ povedal primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň.

Ostrovček na Nábreží M. R. Štefánika tvorí predel medzi hlavným cestným ťahom v Ružomberku z východu na západ a zo západu na východ. Uvedenou hlavnou dopravnou tepnou mesta prejde denne približne 35-tisíc automobilov. Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku doslova v strede dopravnej tepny podporí nielen skrášlenie priestoru, ale vhodne vybrané dreviny napomôžu jeho odhlučneniu, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov.

Sponzorský príspevok na realizáciu projektu revitalizácie verejného priestranstva prostredníctvom zeleného ostrovčeka daroval Dr.Max počas športového podujatia Behaj lesmi, ktoré sa uskutočnilo vlani v júli v Ružomberku. Do Hrabovskej doliny i na Malinô Brdo vtedy prilákalo viac ako 1 300 bežcov z celého Slovenska. Organizátori pretekov kladú dôraz na udržateľnosť a zakladajú si na šetrnosti k prírode a hlavný partner podujatia sa zas vydal cestou podpory lokálnych ekologických aktivít.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria