Aktuality

Na rieke Revúca v pokračujú zabezpečovacie práce

417450594_863537155784843_2343202424285152399_n

Zabezpečovacie práce na rieke Revúca v Ružomberku po nedávnej povodňovej aktivite pokračujú. „Za ostatné dni sa urobilo toľko roboty, čo sa sumárne nespravilo za minulé roky. V piatok (16. 2.) vodohospodári čistili nánosy pod mostami a dobrovoľní hasiči z Bieleho Potoka zabezpečovali vrecovaním brehy rieky na ulici Trlenská,“ uviedol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň s tým, že za uplynulé dni pri prácach použili 650 vriec piesku.

V nasledujúcich dňoch sa bude mesto okrem iných prác zameriavať ešte na problematické dreviny, ktoré ohrozujú zdravie a bezpečnosť v blízkosti vodného toku na Cyklokorytničke i na brehoch. V najrizikovejších úsekoch Revúcej bude mesto v spolupráci so Slovenským Vodohospodárskym podnikom, Povodím horného Váhu a dobrovoľnými hasičmi z Bieleho Potoka zabezpečovať brehy, upravovať korytá rieky a robiť preventívne opatrenia na to, aby čo najviac znížili riziko budúcich záplav. Počas povodňových zabezpečovacích prác boli popílené naplavené dreviny, upravený breh rieky Revúca v kritických úsekoch spolu s jeho zabezpečením systémom vrecovania. Okrem toho boli do Ružomberka privezené zásoby štrkov a kameňov, ktoré je možné v prípade potreby využiť.

„Situácia na vodnom toku rieky Revúca nebola naozaj dobrá. No opakuje sa každý rok pri prívalových dažďoch a topení snehu. Musím oceniť, s akou efektivitou a rýchlosťou boli tento rok vykonávané povodňové zabezpečovacie práce. Ďakujem všetkým, ktorí pomáhali, najmä Slovenskému vodohospodárskemu podniku, Povodiu horného Váhu, dobrovoľným hasičom z Bieleho Potoka i poslancovi Vojtechovi Mackovi. Spoločne sa podarilo čiastočne vyriešiť problémy, ktoré sa roky hromadili. Verím, že pri budúcej povodňovej aktivite už bude situácia na kritických úsekoch rieky podstatne lepšia,“ zhodnotil primátor Ľubomír Kubáň.

Pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrologickú situáciu vyhlásil v nedeľu (11. 2.) ružomberský krízový štáb tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch pretekajúcich územím mesta. Kritické to bolo na rieke Revúca na Podsuchej a v mestskej časti Biely Potok. Po stabilizácii situácie začala ružomberská samospráva uplynulý týždeň so zabezpečovacími prácami v najkritickejších úsekoch.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria