Aktuality

Prípravy na prezidentské voľby v Ružomberku

417439179_848846030587289_1799404041684889496_n

Voľby  prezidenta Slovenskej republiky sa budú konať v sobotu 23. marca.  V prípade, že z prvého kola nevzíde víťaz, termín prípadného druhého kola volieb určil predseda Národnej rady SR na sobotu 6. apríla. Ružomberčania si budú môcť svoju občiansku povinnosť uplatniť v 24 volebných okrskoch a v rovnakom počte volebných miestností. Otvoria sa o 7.00 hod. a uzavrú o 22.00 hod.

V prípade, že v deň prezidentských volieb nebudete v mieste svojho trvalého bydliska, môžete mesto od stredy 7. februára požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Hlasovací preukaz je platný len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom. Voliť s ním môžete potom kdekoľvek na Slovensku. O hlasovací preukaz môžete žiadať písomne  (na adrese: Mesto Ružomberok, Námestie A. Hlinku 1098/1, 034 01 Ružomberok) a cez e-mail (papuchova@ruzomberok.sk) najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb. Žiadosť nájdete na webe mesta. Vyzdvihnúť hlasovací preukaz osobne môžete aj v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb, teda v piatok 22. marca v úradných hodinách od 8.00 do 12.00 hod.

Politická strana alebo koalícia, ktorá je zastúpená v Národnej rade SR, a petičný výbor môžu delegovať jedného člena a jedného náhradníka do okrskových a okresných volebných komisií do 19. februára, oznámenie je potrebné zaslať mestu Ružomberok na e-mail: podatelna@ruzomberok.sk. Prvé zasadnutia volebných komisií sa uskutočnia do 29. februára.

Pripomeňme, že o priazeň voličov sa celkovo uchádza 11 kandidátov. Kandidujú (v abecednom poradí a bez uvedenia titulov): Andrej Danko (predseda SNS, podpredseda parlamentu), Patrik Dubovský (historik, vedecký pracovník Ústavu pamäti národa), Krisztián Forró (predseda mimoparlamentnej strany Szövetség – Aliancia, podnikateľ, aktivista), Štefan Harabin (exminister spravodlivosti, sudca, právnik), Ivan Korčok (bývalý minister zahraničných vecí, bývalý veľvyslanec a diplomat), Marian Kotleba (predseda mimoparlamentnej strany ĽSNS), Ján Kubiš (bývalý minister zahraničných vecí, bývalý veľvyslanec a diplomat), Igor Matovič (predseda hnutia Slovensko), Milan Náhlik (bývalý príslušník Policajného zboru), Peter Pellegrini (predseda Hlas-SD a predseda parlamentu) a Róbert Švec (politik, predseda strany Slovenské hnutie obrody).

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom pred dňom konania volieb.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta