Aktuality

Rodí sa viac detí, prvým Ružomberčanom v roku 2023 je Jurko 

pexels-photo-3376787

V minulom roku ružomberská matrika zaevidovala 561 narodených, oproti roku 2021 je to o 24 detí viac. Chlapcov sa vlani narodilo 311 a dievčat 250. Najobľúbenejšie krstné mená, ktoré dali rodičia svojim deťom, boli Adela, Eliška, Júlia, Sofia, Tamara a Terézia pre dievčatá a Šimon, Matej, Oliver, Dávid, Juraj, Martin, Tomáš, Michal a Sebastián pre chlapcov. Vyplýva to z údajov ružomberskej matriky k poslednému dňu minulého roka.

V štatistike najčastejších krstných mien pre novorodeniatka dominujú tradične slovenské, niektorí rodičia však siahli aj po netradičných menách. Medzi chlapčenskými menami to boli napríklad Andreas, Artur, Henri, Danilo, Eman, Leontín či Ryan. Medzi dievčatami sa objavili mená Dajana, Chiara, Nicol, Melany, Melissa a Ramona.

Uvoľnenie obmedzení, ktoré kvôli pandémii nového koronavírusu sprevádzali rok 2021, vlani pozitívne ovplyvnili aj oslavy najkrajších rodinných udalostí. Počet sobášov oproti roku 2021 stúpol v minulom roku o 12. Vstúpiť do manželstva pred oltárom v kostole alebo pri civilnom obrade sa v roku 2022 rozhodlo 162 párov.

Matričný úrad Ružomberok zaznamenal v minulom roku vo svojom územnom obvode aj 650 úmrtí. Mortalita na území mesta a obcí Štiavnička, Ludrová, Liptovská Štiavnica, ktoré patria do územného obvodu ružomberskej matriky, oproti roku 2021 klesla. V predminulom roku zomrelo 803 ľudí, čo je v porovnaní s vlaňajškom o 153 úmrtí viac.

Prvým narodeným Ružomberčanom je Jurko

V Ružomberku prišli tento rok “traja králi” trošku skôr. Prvý deň nového roka sa v ružomberskej pôrodnici narodili hneď traja chlapci. Prvým narodeným Ružomberčanom bol hodinu po polnoci malý Jurko. Jeho mamičke Elenke z Bieleho Potoka i jemu osobne poblahoželal primátor mesta Ľubomír Kubáň dňa 2. januára.

Prvý novorodenec sa vypýtal na svet 1. januára o 1.00 hod. po polnoci, vážil 3 230 g a meral 50 cm. O polhodinu neskôr sa narodil Jonáško a o 4.05 hod. Tomáško.

Šťastným rodičom novorodeniatok želáme nech detičky rastú v zdraví a robia im radosť!

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímka: úvodná ilustračná fotografia pexels.com 

Galéria