Aktuality

V Ružomberku otvoria prvú špeciálnu triedu pre deti s poruchou autistického spektra

433690312_390846713688788_3239915710776007947_n

V meste Ružomberok vznikne prvá špeciálna trieda pre deti s poruchou autistického spektra (PAS) na Základnej škole Bystrická cesta 14 (na snímke). Od školského roka 2024/2025 otvorí v septembri svoje brány pre štyri detičky, ďalšie dve deti s PAS budú začlenené do výchovno-vzdelávacieho procesu formou inklúzie v bežných triedach.  

Novinku oznámil primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň na sociálnej sieti. Informoval, že k rozhodnutiu prispeli minuloročné stretnutia s matkami detí s PAS, odborníčkou – riaditeľkou Súkromného centra poradenstva a prevencie Miriamou Gerbovou a Jankou Lokajovou, vedúcou oddelenia školstva a mládeže na mestskom úrade. Následne mesto podniklo prvé kroky k otvoreniu špeciálnej triedy.

Pre niektorých môže byť táto téma veľmi vzdialená, no verte mi, že pre rodičov takýchto detí je to priam bytostná záležitosť. Mnohokrát musia prekonať strastiplnú cestu, kým sa im podarí dieťa s diagnózou autizmus umiestniť do základnej školy. V mnohých prípadoch to bolo desiatky kilometrov od bydliska, inokedy ostali detičky na homeschoolingu s absenciou socializácie… Vypočul som si a prečítal množstvo bolestivých príbehov o tom, ako museli byť detičky s poruchou autistického spektra z bežných škôl aj v Ružomberku vyčlenené, lebo na to, čo potrebujú, nemali skrátka podmienky,“ podotkol primátor Ľubomír Kubáň.

Primátor verí, že tento krok bude mať zásadný vplyv na ďalší rozvoj tejto témy v jeho meste a v prípade potreby aj k vzniku ďalších špeciálnych tried na iných základných školách. „Ďakujem všetkým, ktorí sa na riešení tejto problematiky podieľali hľadaním možností, ako pomôcť a nie dôvodov, prečo nie – matkám detičiek s PAS, Janke Lokajovej, pani riaditeľke ZŠ Bystrická cesta Elenke Volanskej. Zmena musela nastať a verím, že sme na dobrej ceste. Veľmi sa z toho teším!“ dodal Kubáň.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria