Aktuality

Zástupcovia ZMOS hovorili o zlej finančnej situácii v samosprávach

zmos1

Finančná situácia slovenských samospráv je zlá. Zhodnotil to po rokovaní dňa 28. februára v Ružomberku predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Nedostatok zdrojov sa podľa neho prejavil už vo februári. Podielová daň, ktorá prišla na účty miest a obcí, je o desať percent nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

„Situácia je o to zložitejšia, že minulý rok sme v podfinancovaní museli v januári a septembri zvyšovať platy svojim zamestnancom. Dnes už sú tie platy celoročné. To, čo sme zvýšili v septembri, treba kontinuálne platiť celý rok 2024 a dostaneme ešte o desať percent menej než v minulom kalendárnom roku,“ priblížil Jozef Božik. Dodal, že je dôležité, aby strany vládnej koalície a predovšetkým rezort financií riešili túto situáciu. Pripomenul, že samospráva zabezpečuje 70 percent služieb, ktoré Slováci potrebujú pre svoj každodenný život.

Primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň podotkol, že v niektorých mestách a obciach na Slovensku už neostávajú finančné zdroje ani na bežné činnosti. „O väčších investičných akciách môžu niektoré samosprávy len snívať. Prijaté rozhodnutia v podobe zvýšených daní a poplatkov, po ktorých siahli mnohé samosprávy a niektoré aj opakovane), sú len reakcia na nekoncepčnú legislatívu z minulých rokov, ktorá ich fatálne zasiahla,“ dodal ružomberský primátor.

Zástupcov ZMOS – predsedu Jozefa Božika s prvým podpredsedom Martinom Červenkom a  predsedom Komory miest Branislavom Trégerom prijalo vedenie mesta na mestskom úrade v rámci Dňa ZMOS Žilinského kraja. Diskusia sa venovala významu dopravného koridoru sever – juh trasovaného prostredníctvom R3 a R1 cez Ružomberok, ale aj aktuálnym problémom mesta či budúcim plánom.

(mip, vm)

Galéria