Aktuality

O rozvoji cestovného ruchu sme rokovali s ministerstvom cestovného ruchu a športu

IMG_4538

Predovšetkým téma rozvoja cestovného ruchu v meste Ružomberok a v regióne dolného Liptova dominovala stretnutiu primátora mesta Ružomberok Ľubomíra Kubáňa so zastupcami Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky (MCRaŠ SR) na čele so štátnym tajomníkom Marekom Harbuľákom a generálnym riaditeľom sekcie cestovného ruchu Tomášom Ondrčkom.

Na pracovnom stretnutí primátor Ľubomír Kubáň so zastupcami kompetentných oddelení Mestského úradu v Ružomberku (Referátu prípravy investícií, Oddelenia MR,SOÚ,ÚR a SP (stavebné) a Oddelenia kultúry, marketingu, CR a športu) predstavil projekty a zámery mesta Ružomberok v oblasti cestovného ruchu a športu.

Prioritou vedenia mesta je projekt Komplexný rozvoj turistickej infraštruktúry v lokalite UNESCO – Vlkolínec. Zameraný je na vyriešenie dlhodobých problémov živej osady, ktorá je od roku 1993 v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Projekt zahŕňa vybudovanie záchytného parkoviska, informačného centra, ako aj rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd a kanalizácie s vybudovaním verejných toaliet. Potrebná je aj rekonštrukcia cesty na Vlkolínec a oprava cesty priamo v osade, ktorú v roku 1977 vyhlásili za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

Primátor Ľubomír Kubáň zároveň informoval zástupcov MCRaŠ SR o novom modeli fungovania, ktorý je založený na jednotnom výbere vstupného od expozícií vo Vlkolínci od 1. júna tohto roku Dohodu o spolupráci s mestom Ružomberok podpísali práve vo štvrtok 25. apríla zástupcovia Liptovského múzea a dvoch občianskych združení vo Vlkolínci s primátorom mesta. (viac info: https://www.ruzomberok.sk/aktuality/2024/stretnutie-s-obyvatelmi-vlkolinca/ )

Ružomberský primátor informoval šťátneho tajomníka Mareka Harbuľáka aj o ďalších projektoch v jednotlivých strediskách cestovného ruchu na území mesta – Skipark Ružomberok, Čutkovská a Hrabovská dolina. Zámerom vedenia mesta je ich prepojenie mesta sieťou cyklistických chodníkov až na železničnú a autobusovú stanicu, pričom turisti môžu na prepravu využiť aj ďalšie atrakcie – vláčik Korýtko a zo stanice Zápalkáreň aj napojenie na Cyklokorytničku a pokračovanie až do Korytnice.

Témou stretnutia boli aj priority v oblasti rozvoja športu v meste. Zástupcovia ministerstva sa zaujímali o projekty rekonštrukcie existujúcej plavárne či vybudovanie novej multifunkčnej športovej haly.

Po pracovnom stretnutí s vedením mesta pokračovalo na ružomberskom Metskom úrade rokovanie zástupcov MCRaŠ SR s členmi Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV. Prítomní si vypočuli informáciu o zriadení nového ministerstva a jeho cieľoch na regionálnej i lokálnej úrovni, o financovaní cestovného ruchu prostredníctvom Fondu na podporu cestovného ruchu a informáciu o urýchlení zelenej transformácie cestovného ruchu. Súčasťou bolo aj predstavenie známeho projektu MŽP SR Dedina roka a participácia MCRaŠ SR v ňom, ako aj súťaže UN Tourism (UNWTO) Best villages.

(mp), Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria